Snelle links

Spelen

Kinderen spelen en hebben behoefte aan spelen. Voor deze bijdrage selecteren we materiaal om diversiteitsbewust spel aan te bieden en om spel van kinderen te ondersteunen.

Kinderspel

Wanneer ze spelen, ontdekken en verkennen kinderen de wereld en zichzelf. Op de website Groeimee.be kun je een databank met algemene informatie over spelen raadplegen. De databank geeft leeftijdsspecifieke informatie over spelen, linkt door naar materialen en biedt informatie over speelomgevingen.

In dit artikel vertelt Johan Meire meer over de eigen manieren waarop kinderen spelen en met tijd omgaan. Ze zoeken naar autonomie en naar zelfsturing. Zelfstandig spel van kinderen staat onder druk in een strak geregelde samenleving. Daarom ontwikkelen verschillende organisaties materialen en tools om dat zelfgestuurde spel meer mogelijk te maken.

Spel van over de hele wereld

Het speelgoedmuseum heeft een collectie met spelletjes en speelgoed van over heel de wereld.

Wil je met een groep kinderen leven en spel in een ander land ontdekken met een materiaalkoffer of tijdens een inleefatelier, dan kun je terecht bij Studio Globo.

Oog voor diversiteit in het spelaanbod

De kaartenset 'Wij zijn samen verschillend' maakt diversiteit en inclusie bespreekbaar voor kinderopvang en onderwijs. Spel en speelgoed komen aan bod, maar de kaarten geven ook tips over hoe een team hierover een visie kan ontwikkelen. De kaarten schetsen telkens herkenbare situaties in kinderopvang en school en tonen mogelijke alternatieven.

COFACE publiceerde zes principes om speelgoed op een meer inclusieve manier aan te bieden. Dat kan door gevarieerd speelgoed te kiezen en alert te zijn voor allerlei stereotiepen. Wil je dat in de praktijk omzetten, dan kun je voorbeelden van speelgoed en boeken vinden op deze website. Deze set kleurpotloden verbreedt idee├źn over huidskleuren.

Wil je meer diversiteit in de boekenkast, dan vind je hier boekentips. Ook bij Studio Sesam vind je spelmaterialen en boeken.

Spel aanmoedigen

Om de speelkansen van kinderen te vergroten biedt Speelmakers praktijkgerichte vormingen en coaching aan voor organisaties en ouders. Op hun website en via sociale media vind je inspiratie voor spelprikkels. De lezingen van Speelmakers dagen volwassenen uit om een rol op te nemen als speelambassadeur, ook wanneer kinderen risico's nemen tijdens hun spel. Het boek 'Samen Een' van Tumult verzamelt praktijktips voor het jeugdwerk.

Hop Up ontwikkelde mobiele speelmodules om de speelkansen van kinderen te vergroten. Die modules kun je tijdelijk opzetten, zodat de ruimtes ook nog door anderen gebruikt kunnen worden. In onderstaand filmpje zie je een voorbeeld van zo'n Hop Up playground.

Een andere manier om speelomgeving met eenvoudige middelen te verrijken, is door te werken met 'loose parts' of losse onderdelen. Onderstaand filmpje toont wat er gebeurde in een school die tijdens de speeltijd loose parts aanbood. Inspiratie om 'loose parts' te integreren in een speelomgeving vind je hier of hier.

Terug naar de reis Terug naar de bibliotheek