Snelle links

Cultuurparticipatie

Deelname aan kunst en culturele activiteiten geeft kinderen de kans om de wereld met andere ogen te bekijken. Bovendien biedt cultuurparticipatie mogelijkheden om met meertaligheid om te gaan.

Kunst beleven

RASA

Ook op receptief vlak zijn beeldende uitingsvormen heilzaam voor kinderen. De Kunsteducatieve organisatie Rasa ontwikkelt en presenteert reizende tentoonstellingen voor kinderen. Veel van hun thema's sluiten aan bij de belevingswereld van kinderen op de vlucht. Het boek 'Kunstogen' is een inspiratiebron voor wie samen met kinderen kunst wil beleven.

RED STAR LINE MUSEUM

Het Red Star Line Museum biedt verschillende rondleidingen en workshops aan voor kinderen van verschillende leeftijden. Hun aanbod vind je via deze link.

Het museum verzamelt ook een diverse groep kinderen in haar Kinderbestuur. Het kinderenbestuur denk mee na over tentoonstellingen en geeft feedback zodat curatoren tentoonstellingen door de ogen van kinderen bekijken. Ook andere musea willen hun werking toegankelijker maken voor kinderen en jongeren. Dit artikel geeft een inkijk in het project MAS in Jonge Handen, een programma met een intensieve jongerenparticipatie.

In deze masterproef kun je lezen hoe een museumbezoek betekenis kan krijgen voor OKAN-leerlingen. Omdat een museum niet altijd taal nodig heeft, biedt een museumbezoek kansen voor een meertalige groep jongeren.

ANTWERP SYMPHONY ORCHESTRA

Antwerp Symphony Orchestra organiseert het opMaatorkest, een initiatief om kinderen in maatschappelijk kwetsbare omstandigheden kennis te laten maken met klassieke muziek.

PARTICIPATIEF THEATER

In samenwerking met verschillende partners creëerde U Move 4 Peace, een deelwerking van Pax Christi, participatief theater. Voor The 5 like you sloegen ze de handen in elkaar met de organisaties Tumult en KYO en ontwikkelden ze een draaiboek en een educatief pakket over toneel maken met kinderen en jongeren op de vlucht. Via deze link kan je een korte film over de theatervoorstelling bekijken. Voor PeaceCraft werkte U Move 4 Peace samen met !DROPS en het opvangcentrum van Antwerpen Linkeroever. Aan de voorstelling is ook een interactieve game verbonden die de leefwereld van kinderen op de vlucht zichtbaar maakt.

Kunst en cultuur toegankelijker maken

Verschillende organisaties pleiten voor meer toegankelijkheid in kunst en cultuur

Via de website van Demos vind je veel praktijkvoorbeelden en publicaties over cultuurparticipatie van maatschappelijk kwetsbare groepen en Cultuurkuur geeft een overzicht van organisaties en mogelijke subsidies voor wie zelf cultuureducatieve activiteiten wil organiseren.

Het project Stadspiraten wil kinderen en jongeren met cultuur en erfgoed in hun buurt laten kennismaken. Ze maakten een handleiding voor jeugdwerkingen die een samenwerking met een cultuurhuis in de buurt willen opbouwen.

Toerisme Vlaanderen zette samen met partners het netwerk 'Iedereen verdient vakantie' op. Het netwerk maakt vakanties en daguitstappen naar musea en theaters toegankelijker.

De verhalenweverij ten slotte wil leesplezier bevorderen en zet specifiek in op opvangcentra voor asielzoekers. En de Boekenkaravaan komt graag op bezoek. De Boekenkaravaan laat ook kinderen voorlezen. In dit filmpje kom je daar meer over te weten.

In de pagina over muzisch werken kun je nog meer lezen over voorleesprojecten voor kinderen op de vlucht.

Muzisch werken Terug naar de reis Terug naar de bibliotheek