Vriendschap

Wil je je meer oriënteren op vriendschap bij kinderen op de vlucht? Op deze pagina vind je een reeks publicaties, documentaires en inspirerende praktijken.

Documentaire 'Jij bent mijn vriend'

Vriendschap sluiten moet je leren en dat gaat met vallen en opstaan. Na de documentaire 'De kinderen van juf Kiet' volgden regisseurs Petra en Peter Lataster in 'Jij bent mijn vriend' de levendige zesjarige Branche die op dat moment net met zijn ouders vanuit Macedonië naar Nederland is gekomen en daar voor het eerst naar school gaat. In het begin van de film sluit Branche vriendschap met Ayan. Maar die verdwijnt van de ene dag op de andere dag uit de klas. Na een tijdje zoekt en vindt Branche andere vrienden.

Met deze film kun je je als volwassene op het thema oriënteren. Maar je kunt de documentaire ook samen met kinderen bekijken en erover praten in het centrum, een vrijetijdsinitiatief of de klas. Tijdens het onderzoek bekeken en bespraken we de film aan de hand van gesprekskaarten.

Via deze link kun je de film streamen.

My Hero is You

Gebaseerd op het gelijknamige kinderboek maakte UNICEF het filmpje My Hero is You 2, een woordeloos verhaal over vriendschap.

Kinder- en jeugdboeken

Er zijn ook steeds meer kinder- en jeugdboeken over vriendschap bij kinderen op de vlucht. Het boek 'Jij en ik', bundelt verhalen en gedichten over vriendschap met kinderen op de vlucht. 'De wereld achter het hek' en 'Vluchteling' richten zich op tieners vanaf 12 jaar. Ze vertellen over het leven op de vlucht en het leven in opvangkampen. 'De jongen achter in de klas' vertelt het verhaal van Ahmet en zijn klasgenoten. Dit boek is voor de laatste jaren van de lagere school.

Wil je nog meer boeken vinden? Dan zijn de website Boekenzoeker en Lees-Wijzer een handig startpunt voor je zoektocht.

Afscheid nemen

Kinderen op de vlucht moeten vaak afscheid nemen. Onder invloed van de asielaanvraag veranderen zij vaak middenin het jaar van school of komen ze niet meer naar een vrijetijdsinitiatief. Dat kan heel pijnlijk zijn. Voor henzelf en voor wie achterblijft.

Het Nederlandse Kenniscentrum voor Vluchtelingen en Gezondheid schreef daarom de publicatie 'Nou dag maar weer, afscheid nemen van asielzoekerskinderen in de klas'. Die publicatie kun je via deze link raadplegen.

Voor Onderweg schreven de onderzoekers zelf ook een blogpost over de manier waarop afscheid nemen een centrale plek kreeg tijdens de belevingsonderzoeken in de opvangcentra van Linkeroever en Lint. Die blogpost kun je hier lezen.

Vrienden in de buurt

Het Nederlandse tijdschrift Sam Sam schrijft artikels over multicultureel burgerschap in de klas. In deze bijdrage interviewden ze de 12 jarige Abbas uit Syrië en de 9 jarige Hidde die beiden net in Zutphen in Nederland zijn komen wonen en elkaar leerden kennen via het 'Buddy to Buddy'- project.

Buddy@school

Buddy@school is een buddyproject voor (gewezen) anderstalige nieuwkomers in het basisonderwijs die de overstap maken naar het secundair onderwijs. Op deze facebookpagina vind je meer informatie.

Terug naar de reis In gesprek gaan met kinderen Terug naar de bibliotheek