Welkom in de bibliotheek

Hier vind je een verzameling onderzoeken, toolboxen en goede praktijken. De bibliotheek heeft niet als doel volledig te zijn. We selecteerden materialen die we vanuit pedagogisch standpunt interessant vonden om het welbevinden van kinderen op de vlucht tijdens de vrije tijd en de schooltijd te bevorderen.

Over vluchten

Wil je op een trauma- en cultuursensitieve manier met kinderen op de vlucht en andere kinderen praten over vluchten? Raadpleeg dan deze pagina.

De asielprocedure

Hier vind je informatie over het verzoek voor internationale bescherming en de legale procedures die daar in Belgiƫ verband mee houden.

Trauma en psychosociale ondersteuning

In sommige gevallen leiden de gebeurtenissen in het leven van kinderen op de vlucht tot trauma. Op deze pagina lees je hoe je psychosociale zorg kunt bieden.

Vriendschap

Wil je je meer oriƫnteren op vriendschap bij kinderen op de vlucht? Raadpleeg dan deze pagina.

In gesprek met kinderen

Tijdens het onderzoek gingen we op verschillende manieren met kinderen op de vlucht in gesprek. We gebruikten photovoice en photo-elicitation, vertelkaarten, een Kamishibai interview, tekentechnieken, Babbelboxgesprekjes en vrije interviews.

Omgaan met conflicten

Net als andere kinderen, hebben kinderen op de vlucht soms conflicten. Hier vind je een paar manieren om daarmee om te gaan.